Belasting instellen (btw)

Bepaal eerst of je je prijzen inclusief of exclusief btw wilt weergeven op je site.

  • De meeste hondenprofs verkopen aan particulieren (B2C) en dan kun je het beste je prijzen inclusief btw invoeren én weergeven op je site
  • Verkoop je aan bedrijven (B2B)? Voer dan je prijzen exclusief btw in en weergeef ze ex btw op je site.

Zo stel je dat in:

  1. Ga via je Dashboard naar Woocommerce, Instellingen en dan het tabje Belasting.

2. Kies of je prijzen incl of excl belasting wilt invoeren
3. Kies of je prijzen incl of excl belasting wilt tonen in de shop
4. Kies of je prijzen incl of excl belasting wilt tonen tijdens het afrekenen
5. De rest kun je in de meeste gevallen zo laten staan, maar loop ze even na voor jezelf.

Belastingtarieven instellen

Nu nog de belastingtarieven. Standaard staat het zo ingesteld dat er vanuit elk land waar er besteld wordt, 21% btw wordt gerekend. In de meeste gevallen als je aan particulieren verkoopt is dit prima

Verkoop je (ook) aan ondernemers, dan is het belangrijk dat je zorgt dat de btw verlegd wordt (0% ipv 21%) als iemand uit het buitenland bij je bestelt. Dat mag echter alleen als diegene een geldig BTW nummer invult. Dat regel je met de plugin WooCommerce EU VAT Assistant. Installeer en activeer deze dus als je dat nodig hebt.

  1. Laat hem op optioneel staan
  2. Vul het veld EU BTW veld etiket in met bijv: “BTW Nummer”
  3. Vul het veld EU BTW veld beschrijving in met bijv: “Optioneel voor ondernemers: feef je BTW-nummer op (als je die hebt). Het land-voorvoegsel is niet vereist.”
  4. Zet het veld EU VAT field position (index) op “35” als je het BTW nummer veld onder het bedrijfsnaam-veld wilt laten weergeven.

Test nu het afrekenproces: als het goed is zie je nu een BTW veld. Vul hier bijv een geldig Belgisch BTW nummer in en zet het land op België om te testen of hij correct de BTW eraf haalt.

Disclaimer

Ik ben natuurlijk geen BTW expert. Laat jezelf dus goed informeren (eventueel door je boekhouder). Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste instellingen van je shop. Test altijd of alles goed werkt, goed verwerkt wordt en of alles klopt. Gebruik eventueel Google of vraag je boekhouder als je ergens over twijfelt. Digitale Pootjes zorgt voor de juiste techniek en vormgeving van de shop, maar de invulling en het gebruik ervan is aan jezelf.

Meer artikelen

Categorieën

Meer hulp nodig?

Open de bijbehorende training voor extra hulp. Of vraag om support via het formulier.